Δούσμανη 44Α
Γλυφάδα, 16675

Σχέση.

Επανόρθωση.

Ανάπτυξη.

Διαζύγιο με παιδί προσχολικής ηλικίας. Τί χρειάζεται να έχετε ως γονείς στο νου σας.

Διαζύγιο με παιδί προσχολικής ηλικίας. Τί χρειάζεται να έχετε ως γονείς στο νου σας.

Το διαζύγιο συμβαίνει και επηρεάζει τα παιδιά ακόμα και εάν είναι πολύ μικρά για να μιλήσουν για αυτό. Το διαζύγιο, είτε είναι φιλικό, είτε μια ανακούφιση μετά από έτη δυσκολιών, είτε με πολύ θυμό, αποτελεί μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή των μεγάλων και των μικρών. Είναι πιθανόν να αναστατώσει πυρηνικές ψυχικές ανάγκες σταθερότητας, συνέχειας, εμπιστοσύνης, συνοχής και προβλεψιμότητας-αξιοπιστίας του περιβάλλοντος ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού.

Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουν τα μικρά παιδιά ότι οι δικοί τους θα είναι εκεί για αυτά ό,τι και αν συμβεί. Τα μωρά έως και 3 μηνών επηρεάζονται από τα συναισθήματα της μητέρας. Εάν οι γονείς τσακώνονται, φωνάζουν, νιώθουν άγχος ή θλίψη, το μωρό το καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά στο περιβάλλον του.

Παρόλο που το διαζύγιο μπορεί να είναι μια υγιής λύση, το παιδί δεν μπορεί να νοηματοδοτήσει αυτή τη μεγάλη αλλαγή. Είναι φυσικό να νιώθει θλίψη με μια αίσθηση απώλειας.

Οι γονείς συχνά ψάχνουν τα κατάλληλα λόγια να εξηγήσουν στο παιδί το χωρισμό και το διαζύγιο με έναν τρόπο που θα δίνει ανακούφιση στο παιδί. Οι εξηγήσεις δεν είναι κατανοητές σε ένα βρέφος μικρότερο των 18 μηνών. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά θα ανακουφιστούν περισσότερο από τη σωματική ανακούφιση με αγκαλιές. Τα μικρά χρειάζονται οι γονείς να εκφράσουν με λόγια αυτά που εκείνα δεν μπορούν. Είσαι αναστατωμένος/η που ο μπαμπάς δεν είναι εδώ. Θα τον δείς αύριο. Το ξέρω ότι είναι δύσκολο. Σε αγαπώ και θα είμαι εδώ για εσένα.

Από 18-24 μηνών οι γονείς μπορούν να εξηγούν με λόγια απλά, κατάλληλα για την ηλικία. Π.χ. η μαμά και ο μπαμπάς αποφάσισαν να ζήσουν σε διαφορετικά σπίτια. Η μαμά και ο μπαμπάς σε αγαπάμε πολύ και πάντα θα σε αγαπάμε και θα σε φροντίζουμε.

Όταν ο μπαμπάς φεύγει από το σπίτι: Αύριο ο μπαμπάς θα φύγει από το σπίτι και θα μείνει σε ένα άλλο. Θα μένεις εδώ με τη μαμά για λίγες ημέρες και τις άλλες με τον μπαμπά.

Είναι βοηθητικό ο γονέας που φεύγει να έχει ετοιμάσει ήδη το σπίτι που θα μένει πρίν πεί στο παιδί για την αλλαγή. Το να δεί πού θα μένει ο κάθε γονέας και ότι υπάρχει χώρος για εκείνο με κρεβάτι και παιχνίδια θα το ανακουφίσει.

Στην μεταφορά από το ένα σπίτι στο άλλο: Σήμερα θα πας στο σπίτι της μαμάς. Θα πάρεις τα ρούχα και το αρκουδάκι σου. Θα φας με τη μαμά και θα κοιμηθείς στο σπίτι της. Θα έρθω να σε πάρω το πρωί αφού ξυπνήσεις και ντυθείς.

Είναι σύνηθες τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να εκφράζουν την επιθυμία οι γονείς να είναι πάλι μαζί, ειδικά εάν συνεργάζονται καλά. Σε αυτή τη συνθήκη είναι δύσκολο να καταλάβουν γιατί μένουν σε δύο σπίτια. Οι γονείς μπορεί να χρειάζεται να εξηγήσουν πολλές φορές :Το ξέρω ότι θέλεις να μείνουμε μαζί πάλι όλοι, αλλά αυτό δεν γίνεται. Η μαμά και ο μπαμπάς σε αγαπάμε πολύ και θα είμαστε μαζί να σε φροντίζουμε. Αλλά αποφασίσαμε να μείνουμε ξεχωριστά, δεν θα είμαστε πια παντρεμένοι.

Τα παιδιά μπορεί να ανησυχούν ότι θα εγκαταλειφθούν από κάποιον γονέα. Οι γονείς μπορούν να δίνουν απλές και πραγματικές απαντήσεις: Η μαμά και ο μπαμπάς θα σε αγαπάνε και θα σε φροντίζουν για πάντα. Δεν θα σε αφήσουν ποτέ. Αλλά η μαμά και ο μπαμπάς δεν θα ζούνε στο ίδιο σπίτι.

Τα παιδιά μπορεί να βιώνουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Μπορεί μερικές φορές στη καθημερινότητα να είναι χαρούμενα και άλλες αποσυρμένα, θυμωμένα ή θλιμμένα. Μερικές φορές οι γονεί προσπερνούν τα δυσάρεστα συναισθήματα των παιδιών καθώς και οι ίδιοι παλεύουν να διαχειριστούν τα δικά τους δύσκολα συναισθήματα.

Τα μωρά και τα νήπια δεν μπορούν να εκφράσουν με λόγια τα συναισθήματα τους. Συνεπώς, μπορεί να μπορεί να δείχνουν την δυσφορία τους με κλάμα, ανησυχία, ένταση, φόβο, ανησυχία όταν αποχωρίζονται από ένα πρόσωπο που αγαπούν, πονοκέφαλο, αλλαγές στον έλεγχο των σφικτήρων, τάση να χτυπούν ή να δαγκώνουν, παλινδρόμηση στο ξύπνημα στο νυχτερινό ύπνο ή σε ατυχήματα στη τουαλέτα, υπερδιέγερση, επιθετικότητα ή απόσυρση, εφιάλτες, αίσθηση ότι μπορούν να κάνουν φαντασίες να γίνουν πραγματικότητα (π.χ. θα έρθει ο μπαμπάς, ενώ δεν υπάρχει ανάλογο πλάνο).

Τα παιδιά μπορεί να νομίζουν ότι έκαναν κάτι και οι γονείς χώρισαν ή ότι μπορούν να κάνουν κάτι για να ξαναείναι μαζί.

Ως γονείς προσπαθήστε να παρέχετε ένα διευκολυντικό περιβάλλον ώστε το παιδί να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα της ζωής του και να μπορέσει να εκφράσει τα συναισθήματα του σε ένα σταθερό νέο πλαίσιο φροντίδας:

1. Αποφύγετε να μοιραστείτε με το παιδί συμπεριφορές του/της πρώην συζύγου που σας ενοχλούσαν, νομικές διαδικασίες ή να δεί το παιδί τσακωμούς. Το παιδί παίρνει την θέση να διαλέξει μεριά. Κάτι που είναι αδύνατον καθώς σας αγαπάει και τους δύο.

2. Δουλέψτε την αποτελεσματική επικοινωνία στην γονεικότητα. Π.χ. εάν το παιδί έχει δυσκολίες στον ύπνο, είναι βοηθητικό να συνεργαστούν οι γονείς να σκεφτούν σε τί μπορεί να οφείλεται και τί μπορούν να κάνουν.

3. Εγκαταστήστε καθημερινή ρουτίνα και όρια με βάση την ηλικία του παιδιού. Με αυτό το τρόπο το παιδί θα νιώθει ασφαλές όταν ο κόσμος του αλλάζει σημαντικά. Είναι ιδανικό να υπάρχουν η ίδια ρουτίνα και όρια και στα δυο σπίτια. Αν ο/η σύζυγος δεν ακολουθεί την ίδια ρουτίνα, εσείς μην την αφήσετε, η οικειότητα στην καθημερινότητα καθιστά το σπίτι ένα προβλέψιμο περιβάλλον.

4. Βοηθήστε το να εκφράσει τα συναισθήματα του, θυμό, θλίψη, ανακούφιση. Ονοματίστε τα συναισθήματα του και βρείτε τρόπους να τα εξωτερικεύσει ανάλογα με την ηλικία του. Μπορεί να βρει το δικό του τρόπο, να σκίσει χαρτιά, να φωνάξει, να σας αγκαλιάσει.

5. Το διαζύγιο είναι μια επώδυνη διαδικασία για όλη την οικογένεια. Βρείτε τρόπους να υποστηριχθείτε για να μπορέσετε να υποστηρίξετε το παιδί σας. Οι φίλοι και η φροντίδα του εαυτού είναι σημαντική πηγή άντληση δύναμης. Εάν θεωρείτε ότι χρειάζεστε πιο εξειδικευμένη βοήθεια αναζητήστε ειδικό ψυχικής υγείας.

Άννα Φαρδή,

Κλινική Ψυχολόγος, M.Sc.


0 Comments
Add Comment
View Details
- +
Sold Out